dimecres, 16 d’agost del 2017

Els ciutadans de Tortosa voten per mantenir el monument i reinterpretar-lo




Un 68,36% dels votants vol conservar el monument tot reinterpretant-lo per promoure la memòria històrica i la Pau

No ha estat fins a les 23:00h de la nit que s’han pogut donar per escrutats els resultats de cadascuna de les meses electorals. I és que, al llarg de tot el dia s’han pogut veure les llargues cues en cadascun dels punts de votació, fins al punt que algunes de les meses han hagut d’allargar fins a mitja hora més la jornada electoral, per tal que pogués votar tothom.
L’Ajuntament havia habilitat d’entrada un total d’onze meses electorals, tal i com és habitual en els casos de les consultes populars, però, finalment, han resultat ser insuficients per absorbir tota la munió de participants a la jornada.
Segons han anunciat, la participació final ha estat d’un total de 8.464 votants, el que representa un 29,73% del cens electoral. I d’aquests, un 31,25% (2.631 vots) ha escollit l’opció A, que era la de la retirada i museïtzació del monument; mentre que un 68,36% (5.775 vots), han preferit l’opció B, la de mantenir-lo i reinterpretar-lo.
En quan s’ha donat l’escrutini per finalitzat, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i els portaveus dels grups municipals, amb l’excepció del portaveu de la CUP, han comparegut a l’Ajuntament per fer la seva valoració de la jornada.
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que, recordem-ho, ha votat a favor de reinterpretar el monument, ha explicat que “aquesta ha estat una consulta fruit d’un acord de quatre formacions polítiques” i s’ha afanyat a matisar que “no volem dir que hagi guanyat ni perdut ningú perquè l’objectiu era tenir una visió del parer de la ciutadania sobre el tema”.
Bel, ha destacat que “em sento satisfet i content per la participació obtinguda, ja que ha superat totes les nostres expectatives, comparant-ho amb altres consultes fetes a altres llocs del territori”.
A més, també ha informat que “a la pàgina web de l’Ajuntament es publicaran tots els percentatges de cadascuna de les meses electorals”.
D’altra banda, ha explicat que “els resultats parlen per ells mateixos”, tot destacant que “vivim en un país complex en el qual en hem d’acostumar a respectar-nos i acceptar-nos”.
En aquest sentit, ha dit que “avui no es votava ni feixisme, ni franquisme, no, es votava per saber si es volia museïtzar o no” i ha demanat “un pèl de respecte per la ciutat de Tortosa” perquè “qüestionar el seu tarannà democràtic no seria ni seriós ni convenient, ja que el municipi ha expressat lliurement a les urnes la seva opinió sobre el monument”.
Bel, ha detallat que “s’ha de començar a treballar per saber com s’ha de reinterpretar i contextualitzar, no és qüestió de començar a prendre mesures dilluns, però hi ha molta feina per fer i s’ha de fer actuar l’Administració que n’ostenta la titularitat”. A banda d’indicar que “també ens cal saber si hem de fer alguna modificació política del POUM”. En aquest sentit, ha matisat que “jo puc tenir la meva percepció i idea de treball sobre com contextualitzar-lo, però volem consensuar-ho amb la resta de formacions i acceptar també altres propostes”.
Bel, ha destacat el fet que “alguna formació política em vol dur al jutjat” i ha recordat que “aquest resultat no dóna lloc a pensar que el debat encara està obert, però cal reconèixer que sempre hi haurà algú que no ho acceptarà”.
Pel que fa a la consulta, ha dit que “no ho vull personalitzar en mi ni en l’equip de govern, perquè l’hem fet possible 19 dels 21 regidors d’aquest Ajuntament”. Així doncs, ha lamentat molt els fets perquè “les xifres són ben clares i si no ho accepten el camí és perillós”.
Finalment, ha volgut agrair “la feina de tots els qui ho han fet possible, des de les meses, fins als mitjans pel vostre interès i per la cobertura”.
Per la seva banda, la portaveu de CiU, Meritxell Roigé, s’ha mostrat satisfeta del resultat obtingut, to dient que “la gent ha votat i ha decidit què volen que es faci amb el monument de forma molt clara” i que “ara ens cal començar a treballar per fer-ho complir, perquè es quedi i es pugui reinterpretar”.
Pel que fa al portaveu d’ERC, Josep Felip Monclús, ha volgut agrair “l’esforç de tota la gent que ha lluitat perquè es dugués endavant la consulta”. Monclús, ha destacat que “hem obtingut un percentatge més alt del que esperàvem”. Ha dit que des del seu grup “respectem la decisió”, tot i que, ha puntualitzat que “ens pensàvem que hi hauria més gent que diria que no, però la realitat és la que és”.
Pel que fa a la feina que cal fer a partir d’ara, ha dit que “cal posar en marxa la descatalogació del monument i actuar en funció del que la ciutadania ha demanat que es faci”.
Per la seva banda, el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha considerat “baixa” la participació en la consulta, comparant-ho amb el 46% obtingut en el 9-N.
Jordan, ha lamentat que “no s’hagués fet una campanya institucional per la consulta ni informat la gent” i s’ha mostrat “decebut” amb el resultat perquè “no ha guanyat la nostra opció defensada”.
D’aquesta manera, ha dit que considera que “cal fer pedagogia perquè ho entengui la resta de Catalunya”, ja que “creiem que hauria d’haver participat més gent i ara cal esperonar tot allò que digui el govern municipal”.
Jordan també ha explicat que el seu grup volia “donar una imatge de ciutat oberta al país i convertir el monument en un espai per la Batalla de l’Ebre, museïtzat, per a tota la ciutat i per al conjunt del país”.
Des del grup municipal del PSC, el seu portaveu, Enric Roig, ha destacat que “cal agrair totes les persones que han estat a favor de la retirada del monument, tal i com el nostre grup defensava” i també ha considerat “insuficient” el percentatge de participació.
Roig, s’ha mostrat “debut” amb el resultat i ha instat el govern a “celebrar més consultes perquè la gent està demanant poder participar més en política”.
Roig, ha reconegut que “en democràcia la ciutadania parla i ha de poder dir el que vol” i ha explicat que “a partir d’ara, el govern municipal ens ha de dir què farà i hem de seguir incidint amb les nostres preocupacions fins trobar la solució”.
Per la seva banda, el portaveu del PP, Xavier Dalmau, ha destacat que “avui ens trobem amb el compliment del reglament de participació ciutadana on està contemplat el dret de poder fer consultes” i ha valorat positivament les xifres de participació, ja que “són més ates que les d’altres eleccions, com, per exemple, les europees”.
Dalmau ha demanat a la resta de Catalunya que “respectin les Terres de l’Ebre i la decisió que avui ha pres la ciutadania de Tortosa” i ha destacat que “tots els partits i institucions haurien de respectar el resultat perquè estem en una democràcia i tots ho hauríem d’acceptar”.
Finalment, ha dit que “l’Ajuntament haurà d’assumir el manteniment i la remodelació del monument i buscar solucions als problemes que tenim”.
També ha volgut agrair “l’ajuda i la participació” de la Plataforma Tortosins pel Monument.
Pel que fa a les dues plataformes a favor i en contra del monument, cal destacar la compareixença del president de la Plataforma Tortosins pel Monument, Jaume Solé, que va mostrar-se satisfet amb el resultat perquè “hi ha una clara victòria en defensa del monument, a favor de reinterpretar-lo i contextualitzar-lo”. En aquest sentit, ha dit que “hem d’aconseguir que a partir d’ara aquest sigui un monument a favor de la Pau i per a tots els tortosins” i també s’ha sumat a la crida de “demanar respecte per la decisió a la resta de Catalunya”.
No obstant, els representants de la CUP i la portaveu de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, Esther Baiges, s’han negat a comparèixer a l’espai habilitat per a la premsa a l’Ajuntament i han preferit mostrar el seu desacord amb la consulta tot oferint les declaracions a peu de carrer.
Així doncs, la portaveu de la Comissió, Esther Baiges, ha qualificat de “despropòsit” l’opció de mantenir i reinterpretar el monument, tot dient que “no es pot convertir en una altra cosa d’un dia per un altre”.
Baiges, ha dit que “seguirem treballant amb tota la força per reivindicar els nostres drets i llibertats” per tal “d’ajudar tots els represaliats que no són mereixedors d’aquest debat”.
Pel que fa a la consulta, ha dit que “ha estat un entrebanc i una pedra enmig del camí”, però que “més enllà del resultat, més tard o més d’hora, s’acabarà traient el monument d’aquest lloc”.
Baiges ha instat l’Ajuntament a “adoptar una actitud més valenta i decidida” i ha assegurat que des de la Comissió “continuarem la nostra campanya analitzant la feina i els passos a seguir a partir d’ara”.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 28 de maig de 2016



Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada